Houtrot kozijn repareren

Een houtrot kozijn repareren is een van de specialiteiten van BMB Timmerwerken. Houtrot ontstaat als vocht kan indringen in het houtwerk, bijvoorbeeld bij kozijnen. De combinatie tussen hout en vocht zorgt voor schimmels. Deze schimmels leiden tot houtrot. Aan de buitenkant is houtrot niet altijd te zien, doordat de schimmels ook aan de binnenkant van het hout schade kunnen aanrichten. Daarom is het goed om te weten hoe je houtrot kunt herkennen. BMB Timmerwerken heeft jarenlange ervaring met houtrot. Wij zorgen ervoor dat de oorzaak wordt verholpen en dat het hout er weer zo goed als nieuw uitziet. Gelukkig is houtrot goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Voorbeelden van ons werk
Houtrot kozijn repareren - voor
Voor
Houtrot kozijn repareren - na
Na

Het herkennen van houtrot

Een houtrot kozijn repareren begint vaak met de eerste stap: ‘herkenning’. Houtrot is dus een schimmel en ontstaat als er veel vocht in de lucht/ ruimte is en het warm genoeg is. Ook moet er zuurstof aanwezig zijn. Die drie factoren vormen een ‘goede’ basis voor houtrot. Nadat de schimmel in het hout is genesteld, worden na verloop van tijd de eerste tekenen van houtrot zichtbaar. Vaak verkleurt het hout en zal donkerder worden. Ook wordt het hout zachter omdat de schimmels en het vocht erin zijn getrokken. Als houtrot onbehandeld blijft, dan wordt het hout na verloop van tijd nog donkerder en komen er scheuren. Het hout wordt na een tijdje ook hol omdat de schimmels het langzaam opeet.


Een houtrot kozijn repareren

Om houtrot te voorkomen, moet je erop letten dat de 3 factoren vocht/ temperatuur/ zuurstof in orde zijn. Daarnaast is een goed schildersysteem belangrijk met de juiste lagen. Is het kwaad al geschied? Dan kunnen wij je helpen om van het houtrot af te komen! Houtrot repareren is (een stuk) goedkoper dan een geheel nieuw kozijn te laten plaatsen. BMB Timmerwerken begint met het weghalen van het rotte hout en een ruim deel eromheen. Daarna is het belangrijk om het hele gebied goed te laten drogen en te controleren of al het houtrot inderdaad weg is. De volgende stap is om de ondergrond goed schoon en vetvrij te maken. Gevolgd door het aanbrengen van verschillende houtrot middelen, zoals impregneer en vuller. En als er een gat ontstaat, dan vullen wij deze op met een nieuw stuk hout dat mooi bij de rest van het kozijn past. Daarna komen de laatste stappen waarbij het oppervlak wordt geschuurd en opnieuw geschilderd. Uiteraard met de juiste verflagen. In sommige hardnekkige gevallen, zullen wij van tevoren aanraden om een nieuw kozijn te laten plaatsen.

Houtrot kozijn repareren 3 - voor
Voor
Houtrot kozijn repareren 3 - na
Na
Houtrot kozijn repareren 4 - voor
Voor
Houtrot kozijn repareren 4 - na
Na
×